© LR DigiPhoto 2015

Zwarte zwaan, Cygnus atratus                                                        

Arcen (Limburg), juli 2007

De zwarte zwaan (Cygnus atratus) is een soort zwaan, afkomstig uit AustraliŽ, TasmaniŽ en Nieuw-Zeeland.

Hij leeft in zoet- en brakwatergebieden en voedt zich met grassen en waterplanten.

De vogel heeft als enige zwaan een zwart verenkleed, al is de zwarthalszwaan ook gedeeltelijk zwart.

De kuikens worden door de ouders samen opgevoed. De zwarte zwaan is niet honkvast.

Bij zwerftochten kan hij afstanden van honderden kilometers overbruggen en zorgt zo ook zelf voor zijn verspreiding. Kenmerkend zijn de klagende, trompetterende roep bij hun nachtelijke vluchten.

De zwarte zwaan is bijna volledig zwart met enkel witte handpennen. De rozerode snavel is lichter op de punt.

De poten zijn grijs van kleur. Hij wordt 110 tot 140 centimeter lang en tot zes kilogram zwaar.

De geslachten zijn qua uiterlijke kenmerken gelijk.

De zwarte zwaan heeft van alle zwanen de langste hals: meer dan half zo lang als de totale lichaamslengte.

Index. Index.

Beverwijk, januari 2010

Beverwijk, januari 2010