© LR DigiPhoto 2015

Wulp, Numenius arquata                                                                                             

Texel, december 2008

De wulp (Numenius arquata) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae).

De wulp is 56-63 cm groot. Het vrouwtje is groter dan het mannetje en met langere snavel. Het is de grootste Europese steltloper, hoofdzakelijk bruin met zwarte tekening op bovendelen, beige borst met zwarte vlekjes, en witte onderdelen.

Geen vleugelstreep, maar heeft in vlucht opvallende witte stuit, in wig uitlopend op onderrug. Lange poten blauwgrijs, snavel donker, lang en naar beneden gebogen, met roze basis. Juveniel nauwelijks van adult te onderscheiden, behalve door kortere snavel. Vlucht krachtig en meeuwachtig. Buiten broedseizoen vaak in groepen. Schuw en moeilijk te benaderen.
Het geluid van de wulp is een langzaam ’koer lie’. Zang oplopende serie sneller wordende, op roep gelijkende tonen ’koe koe-ie koe-ie koerrrrrrr’.
In Nederland zijn wulpen het hele jaar aan te treffen.

In BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Spanje en Verenigd Koninkrijk overwinteren ze.

In het broedseizoen zijn ze in heel Europa terug te vinden, met uitzondering op enkele landen in Zuidoost-Europa.

Index. Index.