© LR DigiPhoto 2015

Woestijnbuizerd, Parabuteo unicinctus                                                          

Zeeland, februari 2008

De woestijnbuizerd of Harris' buizerd (Parabuteo unicinctus) is een roofvogel behorend tot de familie Acciptridae en is de enige soort van het geslacht Parabuteo.

De tarsels (mannetjes) van deze soort hebben een lengte van ongeveer 45 cm, een spanwijdte van circa 80 cm en een gewicht van ongeveer 750 gram.

De wijven (vrouwtjes) hebben een lengte van rond de 60cm, een spanwijdte van rond de meter en een gewicht van rond de 1100 gram.

De woestijnbuizerd leeft in half-open laaglandgebieden zoals boomsavannes en halfwoestijnen van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot Chili en Centraal-ArgentiniŽ.

Deze soort jaagt behendig op allerlei dieren: hagedissen, middelgrote vogels en zoogdieren tot de grootte van een volwassen konijn. De prooi wordt gevangen vanuit een lage glijvlucht of door stootduiken vanaf een lage uitkijkpost.

De naam "woestijnbuizerd" suggereert dat deze vogel familie is van de buizerd. Maar als je goed kijkt naar de lichaamsbouw en jachttechniek, dan komt deze eerder overeen met de haviken.

De Engelse naam Harris Hawk suggereert dat ze havikachtigen zijn.

Index. Index.