© LR DigiPhoto 2015

Witkopstaartmees, Aegithalos caudatus caudatus              

Birkenfeld (Duitsland), april 2011

De staartmees (Aegithalos caudatus) is een zangvogel uit de familie staartmezen (Aegithalidae).

Hij behoort niet tot de familie van echte mezen (Paridae); staartmezen vormen een eigen familie.

Ze worden ongeveer 14 cm groot (daarvan neemt zijn staart 7 cm in beslag), ongeveer even groot als de koolmees.

De staartmees komt voor in bosrijke omgevingen, in struikgewas, op bouwland en soms in parken en tuinen.

Ze leven in groepen van 20 tot 60 individuen. Ze bouwen bolvormige nesten met een ingang aan de voorzijde.

De vogel moet zijn staart over zijn rug leggen als hij op de eitjes zit.

Staartmezen hebben een klein zwart/wit/roze lichaam met een zeer lange staart. Zijn zang bestaat uit korte kreten en roepgeluiden.

Staartmees is tevens een verzamelnaam van allerlei moeilijk te herkennen ondersoorten, die een behoorlijk complexe groep vormen.

In Nederland komt de ondersoort europaeus voor, die een samenraapsel is van vogels met een grote variatie in verenkleed.

Van witkoppig (de zogenaamde witkoppige staartmezen) tot donkerkoppig (de vogels die standaard in de boekjes zijn afgebeeld). Deze verzamelgroep komt voor in het grootste deel van Europa.

Index. Index.