© LR DigiPhoto 2015

Torenvalk, Falco tinnunculus                                                                                   

Zeeland, februari 2008

De torenvalk (Falco tinnunculus) is een vogel uit de familie van valken (Falconidae).

Een volwassen exemplaar is 30 tot 35 centimeter groot. Ze komen voor op allerlei soorten plaatsen, ook in steden.

De dieren zijn vaak te zien langs autowegen. Ze hangen stil in de lucht met snelbewegende vleugels ("bidden") en kijken daarbij vanuit de lucht naar beneden op zoek naar een prooi. Als ze deze hebben gevonden, duiken ze erop af. Het voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren en insecten, bijvoorbeeld muizen en kevers. Hierom bouwen ze hun nest dan ook op een plaats waar ze zicht hebben op een open ruimte waar ze kunnen speuren naar voedsel.

Het mannetje heeft een grijsblauwe kop en nek, een roodbruine rug en vleugels met donkere vlekken. De staart is blauwachtig grijs en heeft een zwarte eindband. Het vrouwtje is identiek aan het mannetje, maar heeft een bruine kop en nek, dwarsbandjes op de rug en vleugels en een bruine staart.

Index. Index.

Texel, december 2008