© LR DigiPhoto 2015

Steenuil, Athene noctua                                                                                      

Zeeland, 2008

De steenuil (Athena noctua) is de kleinste uil in de Benelux.

Het is een klein gedrongen uiltje van ongeveer 21 tot 23 cm.

De steenuil heeft een platte kop met felle gele ogen, en heeft aan de bovenkant bruine veren met lichte vlekken.

De steenuil is een broedvogel en standvogel in de Benelux. De steenuil heeft het liefst een landschap met weilanden, knotwilgen, fruitbomen en oude schuurtjes. Bloemrijke weilanden zijn een echt muizen- en regenwormparadijs, dus daar vindt hij veel voedsel. Knotwilgen, fruitbomen en schuurtjes hebben dikwijls holletjes waarin de steenuil zijn jongen kan grootbrengen. Hagen en houtkanten zijn plaatsen waar hij zich kan verschuilen.

De steenuil is ook dikwijls overdag actief, en is te zien zitten op knotwilgen of weidepaaltjes, te genieten van het zonnetje.

De meeste mensen zien hem echter niet, omdat hij zo klein is. Als hij op een paaltje zit is het net of dat gewoon wat langer is. Hij maakt wel veel lawaai. Van oktober tot februari kan je hem van ver horen roepen, een soort “koewie”, gekef en een wat langer “joeeek”. De steenuil heeft de status 'kwetsbaar'.

Het aantal steenuilen in Nederland is sterk afgenomen. Op dit moment zijn er nog maar 5500 tot 6500 broedparen.

Dongen-Vaart, maart 2008

Dongen-Vaart, maart 2008

Index. Index.