© LR DigiPhoto 2017

Spreeuw, (Sturnus)                                                                             

Dongen (Kandoeltuin), januari 2017

Index.

De spreeuwen (Sturnidae) zijn een familie uit de orde van de zangvogels. De naam "Sturnidae" komt van het Latijnse woord voor spreeuw, Sturnus.

Spreeuwen zijn kleine tot middelgrote vogels met stevige pootjes. Hun vlucht is krachtig, ze vliegen in een rechte lijn. Het zijn ook vogels die enorme groepen vormen en gezamenlijk spectaculaire vliegshows ten beste kunnen geven, vooral in de buurt van gezamenlijk gebruikte slaapplaatsen. Het verenkleed is meestal zwart, vaak met een opzichtige metaalglans. Sommige soorten hebben lange staarten. Spreeuwen kunnen verschillende en vaak ingewikkelde geluiden produceren. Het zijn vaak voortreffelijke imitators die geluiden uit hun omgeving opnemen in hun zangrepertoire, waaronder mechanische geluiden zoals een claxon, maar ook de menselijke stem. De lichaamslengte varieert van 16 tot 45 cm.

Hun voedsel bestaat uit insecten en vruchten, maar in de regel zijn het alleseters.



Juveniele spreeuw