© LR DigiPhoto 2015

Sperweruil, Surnia ulula                                                                                          

Zwolle, december 2013

De sperweruil (Surnia ulula) is een uil van gemiddelde afmetingen.

De term sperwer in zijn naam refereert aan de vorm van zijn vleugels en aan zijn lange staart, die aan de sperwer doen denken. De vogel heeft een ronde kop met gele ogen. Hij wordt tot 36 tot 41 centimeter groot (het vrouwtje wordt iets groter dan het mannetje) en weegt tot 370 gram. Hij wordt ongeveer 25 jaar oud.

De sperweruil leeft in de uitgestrekte bossen van Noord-Amerika en het Noorden van Finland, Zweden en Noorwegen.

Hij heeft een voorkeur voor bossen waar grote open plaatsen in voorkomen.

Zijn nest bouwt hij in holle bomen, of hij gebruikt een verlaten nest van een andere grote vogel.

In Nederland is de sperweruil een zeer zeldzame vogel. Er zijn tussen 1900 en 2013 vier waarnemingen: in 1920 een dode sperweruil bij Amerongen, in 1995 waarnemingen bij Brunssum, in 2005 bij Hooghalen en vanaf half november 2013 regelmatig in Zwolle.

De sperweruil is overwegend overdag actief. Hij voedt zich met lemmingen en andere kleine knaagdieren, en soms ook met kleine vogels als er niet voldoende knaagdieren zijn. Het gehoor van de sperweruil is buitengewoon goed.

Index. Index.