© LR DigiPhoto 2015

Sperwer, Accipiter nisus                                                                                                    

Dongen, maart 2008

De sperwer (Accipiter nisus) is een kleine, snelle roofvogel.

Zoals bij alle roofvogels is het mannetje kleiner dan het vrouwtje, maar bij de sperwer is dit verschil zeer uitgesproken: het vrouwtje is tweemaal zo zwaar als het mannetje.

De lengte van kop tot staart varieert van 28 tot 38 centimeter.

Zangvogels zijn de voornaamste prooi, met name huismus, vink, merel, spreeuw en mees, maar lust ook wel eens een Turkse tortel die dan eerder door het vrouwtje wordt gevangen. De sperwer jaagt vanuit dekking, of met een plotselinge, snelle vlucht in het voorbijgaan.

Index. Index.

Dongen, april 2010

Dongen, augustus 2010