© LR DigiPhoto 2015

Sneeuwuil, Bubo scandiacus                                                                 

Roofvogelshow  Dongen, april 2006

De sneeuwuil (Bubo scandiacus, voorheen ook Nyctea scandiaca) is bij uitstek een toendra-uil.

In strenge winters wordt hij nog wel eens in Nederland waargenomen als dwaalgast. Maar zijn verspreidingsgebied is het uiterste noorden van AziŽ, Europa en Noord-Amerika. Daar leeft de overwegend witte sneeuwuil op de toendra, op zoek naar knaagdieren, zoals muizen en lemmingen. En daar nestelt hij.

De legselgrootte varieert met het voedselaanbod. In lemmingrijke jaren is het aantal eieren het grootst. Verschil tussen beide geslachten is duidelijk. Volwassen mannetjes zijn sneeuwwit terwijl vrouwtjes gestreep zijn. In hetzelfde gebied leeft ook de iets grotere Laplanduil (Strix nebulosa).

Index.

Texel, december 2008

Texel, december 2008

Index.