© LR DigiPhoto 2015

Pijlstaart, Anas acuta                                                                                          

Lauwersmeer, februari 2009

De pijlstaarteend (Anas acuta) is een vrij grote grondeleend. De soort is wijdverspreid en komt in het noorden van Europa, AziŽ, Canada, Alaska en het midwesten van de Verenigde Staten algemeen voor.

De pijlstaart is sterk migrerend en trek 's winters ver naar het zuiden en soms tot aan de evenaar. Het is een sociale eend buiten het broedseizoen en vormt vaak gemengde groepen met andere eenden.

De mannetjes zijn in het broedseizoen duidelijk te herkennen. Hij heeft een bleekgrijs lichaam een witte borst, een streep aan de zijkant van de nek en een donker bruin hoofd. De achterkant is geel en zwart en heeft een lange puntige staart waarna de eend ook vernoemd is.

De vrouwtjes zijn lichtbruin met een wittere keel en een kortere staart, maar ze kunnen eenvoudig worden herkend aan hun vorm, lange nek. Buiten het broedseizoen lijkt het mannetje meer op het vrouwtje. De soort is vrij groot voor een eend, maar het is een lichte eend; mannetjes variŽren van 65 tot 75 cm in lengte en vrouwtjes zijn kleiner en variŽren van 50 tot 55 cm.

Index. Index.