© LR DigiPhoto 2015

Ooievaar, Ciconia ciconia                                                                            

Rossum, mei 2007

De ooievaar (Ciconia ciconia) is een bekende vogel uit de orde van de ooievaarachtigen.

De ooievaar, ook wel uiver, eiber of stork genoemd, is een grote, witte vogel met zwarte vleugelranden en rode poten en snavel.

Een ooievaar wordt ongeveer 1.30 m groot. De mannelijke ooievaar weegt ongeveer 4,5 kg, een vrouwelijke ooievaar ongeveer 3,5 kg. Een ooievaar wordt gemiddeld 30 jaar oud.

Zoals de meeste van zijn verwanten, eet een ooievaar vooral kikkers en grote insecten, maar ook jonge vogels, hagedissen en knaagdieren staan op het menu.

Ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden af kunnen leggen.

In Zuid-Afrika heeft de soort de neiging plotseling op te duiken in streken waar een insectenplaag optreedt.

Ooievaars zijn sociale dieren, maar hebben ook veel tijd voor zichzelf nodig.

De soort komt voor van Europa tot Zuid-Afrika. Nederland ligt aan de noordwestelijke rand van het verspreidingsgebied.

Index. Index.

Moerputten (‘s-Hertogenbosch), juli 2008

Huis ter Heide (Plakkeven), juni 2009