© LR DigiPhoto 2015

Kemphaan  ♂, 1e winter

Kemphaan, Philomachus pugnax                                                  

Uitkerkse polder (BelgiŽ), april 2008

De kemphaan (Philomachus pugnax) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae).

Hun voedsel bestaat uit insecten en larven. De soort staat op de rode lijst doordat hun favoriete biotoop sterk afneemt.

In Noord-Nederland komen kemphanen in het broedseizoen voor, net als in de rest van Noord- en Noordoost-Europa.

In de winter trekken de dieren naar de kust van Zuid-Engeland en de Middellandse Zee.

Index. Index.