© LR DigiPhoto 2015

Kanoet, Calidris canutus                                                                                             

Texel, september 2008

De kanoet (of kanoetstrandloper) (Calidris canutus) is de tweede in grootte (ca. 25 cm) van het geslacht Calidris.

Het is een forse, vrij gedrongen vogel met korte hals en poten. Ook de snavel is middelmatig van grootte.

's Winters is de vogel langs vele kusten te vinden. West-Europa -ook Nederland-, de kusten van de VS, westelijk en zuidelijk Afrika, AustraliŽ Nieuw-Zeeland en de zuidpunt van Zuid-Amerika horen daaronder.

Het winterkleed is veel minder spectaculair. De vogel is dan grijs van boven, hoewel iedere veer is afgezet door een smal wit randje. Van onder is hij wit, de snavel is donker en de poten donkergroenig.

Een goed kenmerk is een wat gestreepte flank.

De vogel is op stranden en op droogvallende modder te vinden waarin hij met zijn snavel naar voedsel zoekt.

Juveniele kanoet met steenlopers, Texel september 2008

Index. Index.