© LR DigiPhoto 2015

Kalkoen, (Meleagris gallopavo)                                  

Haamstede (Koudekerksche Inlage), september 2011

De kalkoen (Meleagris gallopavo) is een vogel uit de familie van de hoenderachtigen en is familie van bijvoorbeeld de kip.

Een kalkoen wordt gekenmerkt door zijn bronskleurig, irriserend verenkleed en de naakte rode kop, met vlezige blauwe en rode lellen aan beide kanten van zijn snavel en het geluid dat hij voortbrengt.

Een volwassen kalkoen heeft tussen de 5000 en 6000 veren, verspreid over zijn hele lichaam.

Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is vooral aan de kleur te zien: mannetjes zijn veel kleurrijker dan vrouwtjes. Daarnaast hebben mannetjes ook nog sporen en een baard; beide geslachten worden geboren met een kleine knop aan de achterkant van poten, maar bij het mannelijke geslacht begint dit al snel te groeien tot een gebogen en puntige spoor die wel 5 cm lang kan worden.

Mannetjes hebben ook baarden die uit hun borst groeien en een gemiddelde lengte bereiken van 22,5 cm.

Hier moet wel aan worden toegevoegd dat 10-20 % van de vrouwtjes ook baarden krijgen.

Deze omnivore dieren eten allerlei zaden, kruiden, wortels, knoppen en bloemen, maar ook insecten en andere ongewervelden staan op het menu.

De kuikens voeden zich vooral met insecten.

Het grootste deel van het jaar leven kalkoenen in groepjes van ongeveer 20 vogels, maar tijdens het broedseizoen hebben de mannetjes elk een eigen territorium.

Ze baltsen met uitgespreide staart, laaggehouden vleugels en opgeheven kop, terwijl ze klokkende geluiden maken.

Ze paren met meerdere vrouwtjes.

Index. Index.