© LR DigiPhoto 2015

Jufferkraanvogel, (Grus virgo)                   

Rijswijk (Gld.) - Nederwijkermaat en De Park, november 2012

De jufferkraanvogel ook wel kortweg jufferkraan (Grus virgo, synoniem Anthropoides virgo) is een vogel uit de familie van de kraanvogels (Gruidae).

Hij broedt in Centraal-EuraziŽ en overwintert in Afrika en India.

De jufferkraanvogel is met zijn 85-100 centimeter de kleinste van de kraanvogels. Hij heeft een grijs verenkleed, met achteraan afhangende grijze pluimen met zwarte punten. De nek is zwart en wit, met meer zwart dan bij de kraanvogel en afhangende zwarte veren op de borst. Zijn gewicht varieert tussen de 2 tot 3 kilogram. Tijdens de vlucht en de paartijd produceert hij hoge, raspende geluiden. Zijn balts is heel sierlijk.

De jufferkraanvogel broedt op de steppen van Oost-Europa en AziŽ, in een langgerekte band van Zuid-OekraÔne tot MongoliŽ en het noordoosten van China. Daarnaast zijn er in Oost-Turkije en in Marokko nog kleine populaties, waarover weinig bekend is.

Na het broedseizoen verzamelen de jufferkraanvogels zich vanaf eind augustus en september in groepen tot wel 400 exemplaren om gezamenlijk naar hun winterverblijf te trekken, waar ze zich samenvoegen met andere groepen tot enorme kolonies.

In maart en april gaan ze weer terug naar de noordelijker gelegen broedgebieden. De vogels van de westelijke broedplaatsen overwinteren in Afrika (met name Soedan), terwijl hun soortgenoten van de Aziatische steppen in India en Pakistan neerstrijken. Deze route voert over de Himalaya en is daardoor een van de zwaarste migraties onder vogels.

Veel dieren sterven onderweg door uitputting of worden slachtoffer van roofvogels.

Index. Index.