© LR DigiPhoto 2015

Houtduif, (Columba palumbus)                                                                

Dongen (eigen tuin), februari 2012

De houtduif (Columba palumbus) is in West-Europa de grootste duivensoort.

Deze vogels hebben een grijspaarse kop, grijze boven delen en grijsroze borst.

Ze hebben zwarte armpennen en een brede zwarte eindband op de staart.

Deze vogels hebben een witte vlek in de nek en een witte band op de vleugels, die goed zichtbaar zijn tijdens de vlucht, waardoor de soort op grotere afstand ook makkelijk te onderscheiden is van de stadsduif en holenduif.

Ze hebben een korte, gele snavel met een rode basis en korte roze poten.

Het verenkleed bij beide geslachten is gelijk.

Hoewel houtduiven kunnen overkomen als dommige en sullige vogels zijn ze op hun foerageer- en nestplaats tamelijk agressief. Ze kunnen met hun vleugels rake klappen uitdelen aan soortgenoten, maar ook aan bijvoorbeeld eksters.

Er vallen tijdens deze schermutselingen echter nooit doden.

De lichaamslengte bedraagt 41 tot 45 cm, het gewicht 275 tot 700 gram en de spanwijdte 68 tot 77 cm.

Hun voedsel bestaat uit zaden, oogstresten, zaden van wilde planten, gevallen bessen en ander beschikbaar voedsel.

In stedelijk gebied vaak rondslingerende etensresten.

Houtduiven broeden het liefst in bossen, parken en tuinen, maar omdat ze tegenwoordig meer en meer in stedelijke gebieden voorkomen, maken ze niet zelden gebruik van gebouwen.

Ze bouwen slordige nesten van takken en het is geen uitzondering dat een ei na het leggen meteen door de losjes gegroepeerde takken op de grond valt.

Houtduiven leggen 2 eieren.

Na het uitbroeden voederen zowel man als vrouw de jongen.

Juvenielen missen in de eerste zomer de kenmerkende witte halsvlek.

Index. Index.