© LR DigiPhoto 2015

Grote karekiet, (Acrocephalus arundinaceus)                           

Brabantse Biesbosch, mei 2008

De grote karekiet (Acrocephalus arundinaceus) is een zangvogel uit de familie van Acrocephalidae.

Binnen zijn geslacht de grootste (18-20 cm), sterk gelijkend op de kortere kleine karekiet (± 13 cm).

Zijn snavel is zwaarder in verhouding tot de andere, maar niet uitgesproken langer. De bovenzijde van zijn veren is warmbruin getint, met weinig expliciete kenmerken, uitstekend als camouflagekleur tussen het riet. Net als bij de andere rietzangers heeft hij een tekening op zijn kop; een crèmekleurige wenkbrauwstreep en donkere oogstreep. De poten zijn grijs.

Vaak aangetroffen met ver opengesperde bek al fluitend, met licht opgerichte kruin tussen het riet.

Tussen 1965 en 1985 is de Nederlandse broedpopulatie met 90% afgenomen. Deze negatieve trend gaat nog steeds door, hoewel plaatselijk het aantal broedparen constant kan blijven. De oorzaak is de afname in rietvelden die in relatief diep water staan. Omdat waterschappen streven naar een constant waterpeil, of liefst een onnatuurlijk waterpeil (laag in de winter, iets hoger in de zomer), verdwijnt dit type rietvelden.

Volgens SOVON neemt de grote karekiet sinds 1990 af met meer dan 5% per jaar, dat wil zeggen dat de populatie in iedere periode van 15 jaar wordt gehalveerd. Dus alle reden om de soort als bedreigd op de Nederlandse rode lijst te zetten.

In 2014 werd het aantal broedparen op circa 100 geschat. Ook in Vlaanderen is de vogel hard achteruitgegaan en staat daar als ernstig bedreigd op Vlaamse rode lijst. Internationaal is deze vogel geen bedreigde diersoort.

In Noord-Europa neemt de grote karekiet zelfs toe. Daarom staat de vogelsoort als niet bedreigd op de internationale rode lijst van de IUCN.

Index. Index.