© LR DigiPhoto 2015

Europese oehoe, Bubo bubo                                                                                   

Zeeland, februari 2008

De (Europese) oehoe (Bubo bubo) is de grootste uilensoort ter wereld. De naam van de vogel heeft deze te danken aan zijn roepgeluid. Vooral in de late winter laat het mannetje zijn imposante "Whoeoh"-roep horen.

Er zijn veel verschillen in lichaamsgrootte tussen de beide seksen. Het mannetje wordt gemiddeld zo'n 60 a 64cm hoog en heeft een spanwijdte van 155 a 159cm. Vrouwtjes zijn forser en breder in de schouders met een hoogte van zo'n 65 a 68cm en een spanwijdte van 165 a 170cm. Vrouwtjes vallen al rustend op een uitkijkpost vrijwel direct op door hun ietwat afhangende verenkleed, dat 'te groot' lijkt. Mannetjes maken over het algemeen een 'atletische' indruk met vleugels die strak op het lijf gedragen worden. De oehoe is door zijn grootte, zijn massieve lichaam en dikke kop met geen andere uilensoort in Europa te verwarren. Kenmerkend aan het gezicht van de oehoe zijn de grote ogen en de vaak lange oorpluimen. De oogkleur varieert van felgeel tot vuur-oranje. De oorpluimen zijn overwegend zwart van kleur en worden gevormd door een groepje veren die door een aparte spier op het hoofd worden bewogen. De snavel is zwart en ligt verzonken in een witgevederde huidplooi; de keelplooi.

Het verenkleed is overwegend geel-bruin van kleur met zwarte accenten. De zwarte accenten treden op de rug en de bovenzijde van de vleugels het meest naar voren. Op de borst is het verenkleed kenmerkend okergeel gekleurd. De poten van de oehoe eindigen in fors geklauwde tenen. De klauwen zijn gemiddeld zo'n 2 a 4 cm lang en zijn in staat zeer uiteenlopende prooien te grijpen.

In Nederland heeft de Europese oehoe definitief voet aan de grond gekregen zonder hulp van de mens. Vermoedelijk is er sprake van spontane migratie vanuit Duitsland. In 2004 werden er al vijf broedparen oehoe's gemeld in Zuid-Limburg.

In de Achterhoek werden in 2004 twee broedparen gemeld. Van het Eerste Nederlandse Cement Industrie terrein op de Sint Pietersberg bij Maastricht is bekend dat daar al meerdere jaren een paartje oehoes broedt.

Index. Index.