© LR DigiPhoto 2015

Casarca, (Tadorna ferruginea)                                                              

Obterre (Frankrijk), september 2009

De casarca (Tadorna ferruginea), ook wel roestgans genoemd, is een oranjebruine halfgans.

De vogel broedt in het noordoosten van Afrika, Zuidoost-Europa, Centraal-AziŽ en het zuidwesten van China, en overwintert in India en Zuidoost-AziŽ.

De casarca lijkt qua postuur veel op de in Nederland algemeen voorkomende bergeend, die in werkelijkheid geen eend maar ook een halfgans is. De casarca heeft een lengte van 60 tot 70 cm en een vleugelspanwijdte van gemiddeld 120 cm.

Daarmee is de casarca iets groter dan een eend, maar kleiner dan de meeste ganzensoorten.


Het verenkleed van zowel het mannetje als het vrouwtje is oranjeachtig bruin. De kop van het vrouwtje is iets lichter.

Het mannetje heeft in de zomer bovendien een zwarte halsring. De snavel en de poten zijn zwartachtig. De ogen zijn donkerbruin.

De soort komt voor van zuidelijk Europa tot centraal AziŽ, noordwestelijk Afrika en EthiopiŽ.


De casarca is te vinden in meren, moerasgebieden, brak water en rivierdelta's.

De casarca broedt in holen, zoals boomholtes, rotswanden en ruÔnes, en legt 6 tot 16 eieren. Jonge vogels lijken op het volwassen vrouwtje, maar hebben vaak een grijze in plaats van witte voorvleugel.

Index.