LR DigiPhoto 2015

Buizerd, Buteo buteo                                                                                                

Biesbosch, december 2007


De buizerd (Buteo buteo) is n van de meest algemene roofvogels in de Benelux.

De roep van de buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw. Wanneer men een nest nadert, beginnen de buizerds opgewonden en miauwend boven de kruinen te vliegen. Dit gedrag heet in vogelaarstaal 'alarmeren'.

Het verenkleed is soms wat verschillend, gaande van donkerbruin tot roomkleurig. Het bovengedeelte is effen, terwijl aan de onderkant verschillende dwarsbanden getekend zijn.

De spanwijdte van de vleugels bereikt gemakkelijk 1,20 meter. De totale lengte van kop tot staart is ongeveer 50 - 57 centimeter.

Ook in de vlucht zijn ze gemakkelijk te herkennen. Enkele vleugelslagen, kort zweven en dan weer een paar slagen.

De buizerd is een uitgesproken langzame vlieger met zijn brede vleugels en de korte, brede staart. Vaak kan worden waargenomen dat een buizerd door een of meer kraaien, in zekere zin een voedselconcurrent, wordt weggejaagd.

Een cirkelende buizerd is te herkennen aan de lange en brede vleugels en aan de relatief korte, breed gespreide staart.

In tegenstelling tot andere soorten buizerds heeft de staart van de buizerd naast de donkere eindband nog 8-10 smalle, donkere dwarsbanden.

Mannetjes en vrouwtjes zijn alleen naast elkaar, bijvoorbeeld wanneer ze samen rondcirkelen, te herkennen, waarbij het vrouwtje in de regel iets groter is dan het mannetje.

Index. Index.

Zeeland, februari 2008