© LR DigiPhoto 2015

Brandgans, Branta leucopsis

Lauwersmeer, februari 2009

De brandgans (Branta leucopsis) is een gans uit de familie Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden).

Het is een sterke vogelsoort die weinig of geen last ondervinden van vriesweer. Ze zijn een circa 60 cm grootte gans.

Met geelachtige witte kop, waarvan de achterzijde zwart is, idem de zwarte nek en bovenborst.

Als deze gans tijdens de winter aan de Nederlandse kust opduikt, worden ze al vlug verraden door het wit van hun wangen dat fel afsteekt op het zwart van de kop en hals.

In het binnenland komen deze ganzen zeer weinig, of zelfs niet, voor. Hun verspreidingsgebied is het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, van de oostkust van Groenland tot Spitsbergen en het zuiden van Nova Zembla. Het wintergebied bevindt zich vooral aan de kusten van Ierland, de westkust van Schotland en de Noordzeekust van Duitsland en Nederland.

Tijdens zeer strenge winters dalen ze af tot BelgiŽ en Frankrijk. Over het algemeen volgen deze dieren de zogenaamde vorstlijn, en trekken ze met dit vorstgebied mee. Hiermee weten ze een aantal van hun natuurlijke vijanden te ontlopen.

Index. Index.