© LR DigiPhoto 2015

Blauwe reiger, Ardea cinerea                                                  

Dongen (eigen tuin), februari 2006


De blauwe reiger (Ardea cinerea) is in Nederland en BelgiŽ het bekendste en meest voorkomende lid van de reigerfamilie. De vogelsoort komt voor in de gematigde streken van Europa en AziŽ.

Op z’n lange poten stapt hij voorzichtig door ondiepe plekken van stadssingels en poldersloten en door weilanden; hij wordt vliegend gezien langs grachten en bij meren; zijn broedkolonies bevinden zich midden in de stad in hoge bomen of juist in volstrekt afgelegen bospercelen.

De blauwe reiger is ook regelmatig een (veelal ongenode) gast aan de rand van tuinvijvertjes waarin goudvissen rondzwemmen. In strenge winters hebben de blauwe reigers het zichtbaar moeilijk. Een blauwe reiger wordt gemiddeld 25 jaar oud.

Grote vogel met een lengte van ca. 90 cm. Totaalgewicht loopt op tot wel 16 kilogram. ♂ (mannetje) en ♀ (vrouwtje) hebben een identiek uiterlijk: bovenzijde, vleugels en staart grijs.

Vleugeleinden zwart. De kop is wit met een zwarte band door het oog, die doorloopt in een kuif.

Witte hals, aan voorzijde lengtestrepen. Onderzijde grotendeels licht grijs.

Gele dolksnavel, in broedtijd soms roodachtig. Lange bruine poten (in broedtijd roodachtig).
Verschilt van andere reigers door groot formaat, grijze bovenzijde, witte kop en hals met brede, zwarte streep van oog naar zwarte, sierlijk afhangende kuif.

Index. Index.

Biesbosch, januari 2008

Amsterdamse Waterleiding Duinen, april 2008

Amsterdamse Waterleiding Duinen, april 2008

Brabantse Biesbosch, juli 2008