© LR DigiPhoto 2015

Sint - jacobsvlinder, (Tyria jacobaeae)                                       

Regte heide (Goirle), juni 2005

De Sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Arctiidae, de beertjes.

De vlinder komt niet alleen in Nederland, BelgiŽ en de rest van Europa voor, maar ook in West- en Centraal-AziŽ en is ingevoerd in Nieuw-Zeeland, AustraliŽ en Noord-Amerika om daar jakobskruiskruid te bestrijden.

De Sint-jacobsvlinder heeft als leefgebied zandgrond, waar zijn waardplanten, het jacobskruiskruid en enkele andere kruiskruidsoorten voorkomen.

De lengte van de vleugel is 16-21 millimeter.

De vliegtijd is van april tot en met begin augustus.


De rups van deze vlinder heet de zebrarups. Deze naam is afkomstig van de typische strepen op het lijf.
De giftige bestanddelen van het jakobskruiskruid maken de rups oneetbaar, die daardoor beschermd wordt.

De rups raakt het gif dat hij met zijn maaltijden van het jakobskruiskruid binnenkrijgt kwijt door dit in zijn huid op te slaan. Na het vervellen is hij het gif kwijt.

Rups

Index. Index.