© LR DigiPhoto 2015

Eikenpage, (Neozyphyrus quercus).                                                 

Udenhout, den Brand, juli 2007

De eikenpage (Neozephyrus quercus) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. De spanwijdte varieert tussen de 28 en 34 millimeter. De bovenkant van de vleugels van de mannetjes is iridiserend blauw op een bruine basiskleur, bij de vrouwtjes ontbreekt de iridisatie grotendeels, slechts een kleine vlek op de voorvleugels is iridiserend blauw.

De waardplant van de vlinder is zoals de naam al doet vermoeden de eik. De vliegtijd is van juni tot en met augustus. Het verspreidingsgebied beslaat Europa, Noord-Afrika, Klein-AziŽ en de Kaukasus. In Nederland is het een vrij schaarse standvlinder die op zandgrond in het duingebied en in het binnenland vrij algemeen kan voorkomen, in BelgiŽ is de soort vrij algemeen, met uitzondering van de kust.

De vlinder is vaak lastig waar te nemen omdat een groot deel van de tijd hoog in de toppen van eiken wordt doorgebracht. Ook vliegen ze vaak later in de middag tot ver in de avond. Af en toe dalen de vlinders tot lagere takken of zelfs naar bloeiende planten zoals wilde liguster om nectar te drinken. In de toppen van de eiken voeden de vlinders zich met honingdauw, een nectar-achtige vloeistof die wordt uitgescheiden door veel soorten blad- en schildluizen.

De eitjes overwinteren, waarna in het voorjaar de rupsen zich met de bloesem van de eik voeden. Het verpoppen vindt plaats in een los spinsel tussen mos of bladresten op de grond.

Index.

De Brand (Udenhout) , juni 2008

Index.