© LR DigiPhoto 2015

Atlasvlinder, (Ataccus atlas)                                                                

Luttelgeest, augustus 2010

De atlasvlinder (Attacus atlas) is een vlinder die behoort tot de familie nachtpauwogen (Saturniidae).

De atlasvlinder heeft een overwegend bruine kleur met lichtere en donkere accenten.

De vlinder kan een vleugelspanwijdte bereiken van meer dan 25 centimeter en behoort hiermee tot de grootste vlinders ter wereld.

Wat betreft vleugeloppervlak is de atlasvlinder zelfs de grootst bekende soort.

De atlasvlinder komt voor in AziŽ, meer specifiek een groot deel van Zuidoost-AziŽ.

Het areaal loopt westelijk van Afghanistan tot oostelijk in Papoea-Nieuw-Guinea en beslaat onder andere India, MaleisiŽ en IndonesiŽ.

In India wordt de pop van de vlinder op kleine schaal gebruikt voor de productie van zijde.

De rupsen eten grote hoeveelheden bladeren van verschillende planten.

De volwassen vlinder echter heeft geen ontwikkelde monddelen en neemt geen voedsel op.

De atlasvlinder is een nachtactieve soort die niet veel vliegt.

De atlasvlinder wordt met enige regelmaat in vlindertuinen gekweekt waardoor er veel bekend is over de levenswijze en de biologie van de vlinder.

De rups is groen van kleur met hier en daar een roodgekleurde vlek.

De rups valt voornamelijk op door de stekelvormige maar vlees-achtige uitsteeksels aan de bovenzijde die een vlokkerige, was-achtige huidafscheiding dragen.


Chimay (BelgiŽ), augustus 2008

Emmen, augustus 2008

Index. Index.