© LR DigiPhoto 2015

Maanvlinder, (Actius selene)                                                     

Chimay (BelgiŽ), augustus 2008

De maanvlinder of Indiase maanvlinder (Actias selene) is een vlinder die behoort tot de familie van de Nachtpauwogen. De vlinder komt voor van India tot in China, Rusland, Japan en IndonesiŽ.

De vlinder heeft een maximale spanwijdte van 12 cm. Bij de vlinder ontbreken de monddelen en roltong.

Het korte leven, maximaal 12 dagen, van de vlinder is geheel gericht op het voortbrengen van nageslacht.

De groene rupsen hebben harige rode wratjes en voeden zich onder andere met bladeren van hazelaarsoorten, Amberboom, Walnoot en Rhododendron.

Ze verpoppen in een cocon tegen een blad of in de strooisellaag.


Index.