© LR DigiPhoto 2014

La Brenne, Frankrijk

Index.

La Brenne ligt ten westen van Chatauroux tussen de rivieren Creuse en de Indre en tussen de stedendriehoek Chatillon, Chateauroux en le Blanc.

Het ziet er ongerept en natuurlijk uit maar ze is door mensenhanden geschapen. We duiken terug naar de middeleeuwen, veel meren zijn vroeger door monniken van de daar gelegen abdijen ontgonnen en legden dijken aan om de schrale grond te verbeteren en om over waterreserves te beschikken voor hun vee. Later, ergens vanaf 1800 worden deze 'vennen' drooggelegd in verband met gezondheid van de bevolking op last van de autoriteiten. Dat droogleggen duurde tot begin jaren 1900 voordat deze vennen gebruikt werden voor visserij. Beetje bij beetje krijgen de meren hun huidige aanzien.

De grond in de Brenne is weliswaar onvruchtbaar maar de bevolking hebben een bestaan weten op te bouwen in de visteelt en de veehouderij. In het zuiden stromen de rivieren 'la Anglin' en 'la Creuse' door een heuvelachtig landschap, een mengeling van bosjes en landbouwgronden. Ze vormen valleien, soms ook ruig en diep ingesneden, waarlangs een slinger van dorpjes verspreid liggen. Het is een paradijs voor ornithologen, sportvissers, kanoërs en rotswandbeklimmers.

Ten noorden van de Creuse veranderd het landschap. Daar begint de Brenne, land van de duizend meren, heidevelden en 'buttons' (heuveltjes van rode zandsteen). Veel meren zijn ondergronds verbonden met pijpen, welke men afzonderlijk door middel van sluisjes naar een ander meer, hetzij via riool leeg kan laten lopen. Naar gelang kan men een groot meer leeg laten stromen en het visbestand opvangen in omvangrijke netten. Het weer is daar matig en ongeveer

5 graden warmer als dat het in Nederland is. De velen meren of wel 'etangs' genoemd zullen niet veel dieper zijn dan één meter. Je zal er niet verdrinken maar zeg nooit nooit want het kan er behoorlijk spoken met behoorlijke golfslag.

Het is dus een waterrijk gebied waar meer dan 200 vogelsoorten, tientallen soorten reptielen en amfibiën, 12 tot 15.000 soorten insecten, tientallen soorten vissen en zoogdieren en meer dan 1000 soorten vegetatie waaronder; Bomen, planten, mossen, paddestoelen en algen leven en groeien. Om alles op te noemen is veel te veel. Er zijn vele sites die meer over het leven in La Brenne kunnen vertellen.

Wat ik nog wel wil vertellen over dit gebied is de gastvrijheid van Geert en Annette Engels die in Le Petit Mareuil (Bélâbre) een Chambres d’Hôtes (Bed & Breakfast) runnen. Geert is gediplomeerd natuurgids en kent dit mooie stukje Frankrijk  als geen ander en het is zeker een aanrader om een keer met hem op stap te gaan. Kijk maar eens op hun website ( http://www.artdevivre-belabre.com ) naar de mogelijkheden.

Kijkje vanuit de vogelkijkhut bij  Étangs Foucault

L’étang Massé

Les étangs Foucault

Vanuit de kijkhut zagen we een paartje beverrat met jongen , waarvan twee albino’s.

L’Etang Cistude

Europese moerasschildpad

Groene kikker

Chambres d’Hôtes (Bed & Breakfast) “Art de Vivre”

Index.