wp9363197a.png
wp9363197a.png
wp1866caa4.png

© LR DigiPhoto 2008

Rood soldaatje, (Rhagonycha fulva)                                     Nismes (Viroinval, België), juli 2006

 

wp75afce19_0f.jpg

Het rood soldaatje (Rhagonycha fulva) is een kever uit de familie van de weekschildkevers (Cantharidae). Er zijn ook wel andere benamingen als kleine rode weekschildkever of rode weekschild. Er zijn verschillende soorten uit het geslacht Rhagonycha die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, deze soort is een van de algemeenste en heeft een vergelijkbare levenswijze. Het rood soldaatje heeft net als alle weekschildkevers zachte dekschilden, en een langwerpig lichaam, sprieterige
poten en lange, duidelijk gesegmenteerde antennes. De lichaamslengte is 7 tot 11 millimeter, de kleur is geheel oranjerood, de achterste punten van de dekschilden zijn donkerder tot zwart gekleurd. Ook de laatste segmenten van de poten (de tarsen) en de antennes en ogen zijn donkerbruin tot zwart gekleurd.
Het habitat bestaat uit graslanden en andere open landschappen, het rood soldaatje is in de zomermaanden niet zelden al parend in grote aantallen te vinden op diverse soorten schermbloemigen, waar ze van nectar snoepen en ook bloembezoekende insecten grijpen, die een belangrijk deel van het menu uitmaken. Ook de larven zijn actieve jagers die op de bodem leven van prooien als slakken en insectenlarven. De larven hebben een langwerpig lichaam en een zijde-achtige beharing, soms komen ze 's winters als er sneeuw ligt massaal boven de grond waardoor het lijkt alsof het 'wormen heeft geregend'.

wp4a6d5b61.png