wp9363197a.png
wp9363197a.png
wp1866caa4.png

© LR DigiPhoto 2008

Poelkikker, (Rana lessonae)                                                    Huis ter heide - Plakkeven, mei 2006

 

wp13ea0f07_0f.jpg

De kleine groene kikker (Rana lessonae) is een kikker uit de familie echte kikkers (Ranidae). Deze soort wordt ook wel poelkikker genoemd. De kleur is groen, meestal is de rug donkergroen met lichtere strepen en lichtgroene flanken; de poten en flanken zijn bedekt met zwarte of donkerbruine vlekken. Tijdens de paartijd zijn de mannetjes lichtgroen en soms groengeel.
De lengte is ongeveer 7 centimeter en hiermee is het een van de kleinere soorten kikkers uit het geslacht Rana.
De kleine groene kikker is zoals de naam al verraadt de kleinste van de drie soorten algemeen voorkomende groene kikkers in West-Europa. De andere twee zijn de (grote) groene kikker (R. ridibunda) en de eetbare groene kikker (R. esculenta). Andere verschillen zijn de meestal olijfgroene kleuren, kleinere ogen en meer en duidelijker gestreept dan de andere soorten. Ook de vlekken op poten en flanken zijn bij de kleine groene kikker meestal donkerder. De soorten overlappen elkaar echter qua kleur en tekening, en zijn het best uit elkaar te houden door te kijken naar de verhoudingen en lengtes van de achterpoten. Opmerkelijk is dat de soort eetbare groene kikker is ontstaan uit een paring van een groene kikker en van de kleine groene kikker; het is dus een hybride.

wp21be3486_0f.jpg
wp98cbf3f6_0f.jpg

De Brand (Udenhout), april 2007

wp19a1387d.png
wp5e1af9e4.png

Een blauw en een geel huidpigment geven samen de groene kleur aan onze groene kikkers. Soms ontbreekt door genetische oorzaken het gele pigment en kleurt de kikker blauw. Deze blauwkleuring noemt men cyanisme. Cyanisme komt ook voor bij groengekleurde reptielen, zoals de Smaragdhagedis en de Zandhagedis.

wp23249a0a_0f.jpg
wpccc2abd1_0f.jpg

Blauwe groene kikker, Huis ter Heide, juli 2008

Blauwe groene kikker, Huis ter Heide, juli 2008