wp9363197a.png
wp9363197a.png
wp1866caa4.png

© LR DigiPhoto 2008

Muurhagedis, (Podarcis muralis)                                            Nismes (Viroinval, België), juli 2006

wp9fe1e626.jpg

De muurhagedis (Podarcis muralis) is in Europa de bekendste vertegenwoordiger uit de familie echte hagedissen (Lacertidae).

Deze typische muurbewonende hagedis wordt tot 22 centimeter lang. De meest voorkomende ondersoorten van de muurhagedis zijn bruin, en hebben diverse rijen vlekjes op de rug en in de flanken, meestal beige, bruin, zwart of witgrijs. De buik is witgeel, bij de mannetjes geel tot roodoranje in de paartijd. Er zijn echter tien verschillende ondersoorten die allemaal een ander kleurpatroon hebben, sommige ondersoorten zijn groen of zwart, en de kleuren verschillen ook per populatie.

De muurhagedis leeft vrijwel uitsluitend op muren, bij voorkeur ruïnes, die vaak nogal dikke, verweerde en begroeide muren hebben, vol schuilplaatsen en prooien. Met de puntige klauwtjes kan de hagedis watervlug over de stenen rennen. Meestal komt deze soort niet in hooggelegen gebieden voor, maar bij uitzondering leven er rond 1000 meter nog populaties.

Muurhagedissen leven van allerlei insecten en andere geleedpotigen die rond de schuilplaats worden gevangen. Vooral sprinkhanen, vliegen en insectenlarven, maar ook wel spinnen, kevers, vlinders en regenwormen worden gegeten. Vijanden zijn voornamelijk slangen en roofvogels, jongere exemplaren hebben echter vaak ook soortgenoten als vijand. Waarschijnlijk omdat de dieren groepjes vormen, komt kannibalisme vaker voor dan bij andere echte hagedissen.

 

wp9cea083d.jpg
wp830b3c3d.jpg
wpc33b3570.jpg
wp19a1387d.png
wp19a1387d.png