wp9363197a.png
wp9363197a.png
wp1866caa4.png

© LR DigiPhoto 2008

Dambordvlieg, (Sarcophaga carnaria)                                 Regte heide (Goirle), augustus 2006

 

wpa35e1ef8.jpg

De dambordvlieg of grauwe vleesvlieg (Sarcophaga carnaria) is een vrij grote vlieg die in Europa en Afrika algemeen voorkomt.
De lengte is ongeveer 13 tot 15 millimeter, kleinere exemplaren komen ook voor, de kleur is grijszwart. Op het borststuk zitten enkele lichtere lengtestrepen, op het achterlijf is een patroon van afwisselende lichte vlekken zichtbaar, waaraan de naam dambordvlieg te danken is. Het borststuk is erg breed evenals de uiteinden van de poten. De ogen zijn groot, rond en opvallend rood gekleurd.In tegenstelling tot de meeste vliegen is de soort eierlevendbarend, er worden wel eitjes geproduceerd, maar deze
komen in het vrouwtje al uit. Dit heeft als voordeel dat de larven meteen kunnen beginnen met eten. De eitjes worden afgezet op aas of vers vlees waarin de larven zich verder ontwikkelen. Lange tijd werd gedacht dat ze vlees of aas als voedsel hadden, vandaar de naam vleesvlieg, maar de larven jagen op andere, aas-etende larven en zijn dus carnivoor.
Het habitat maakt de dambordvlieg niet zoveel uit, als er maar voedsel is voor de larven; karkassen. De volwassen vlieg leeft van nectar en bezoekt bloemen maar zuigt ook aan uitwerpselen.

wpa50858e2.png