© LR DigiPhoto 2017

Viroinval (Vlindervallei), BelgiŽ


Tip voor een trip: De Viroinvallei een vlinderparadijs

Op iets meer dan en uur rijden van Brussel, voorbij Charleroi en Phillipeville, ligt de Virionvallei.
Een waar vlinderparadijs, waar maar liefst 53 soorten dagvlinders te vinden zijn. De Virionvallei is zonder twijfel een van de natuurlijkste gebieden van de Benelux. De aanwezigheid van zowel kalkgraslanden, vochtige hooilanden en uitgestrekte loofbossen maakt dit tot een uniek gebied. De flora en fauna is afwisselend, dit mag duidelijk blijken uit de aanwezigheid van Oehoe's, Kwartelkoningen, Waterspreeuwen, Gladde slangen, Adders en een grote variatie aan orchideeen.
Dat ook de vlinderfauna niet achterblijft mag blijken uit het onderstaande.

Vertrekpunt voor een bezoek aan de omgeving van de Virionvallie zou kunnen zijn het dorpje Nismes. In de onmiddellijke omgeving van dit charmante dorpje liggen enkele van de mooiste kalkgraslanden van de streek. De meest opvallende bewoner van deze kalkhellingen is de Koningspage, die zich hier nog jaarlijks weet voort te planten. Wie in het voorjaar een bezoek brengt aan deze streek kan er zeker niet naast kijken, zelfs in het centrum van Nismes worden ze regelmatig waargenomen. Tevens zijn in dezelfde periode actief de Aardbeivlinder, Kalkgraslanddikkopje, Dwergblauwtje, Boswitje, Akker- en Grote parelmoervlinder, de Kommavlinder en Dambordje. Een speciale vermelding verdient zeker de Rotsvlinder.

Omgeving Olloy-sur-Virion:
Wie kalkhellingen zegt, zegt warmte: als de zon op zijn hoogst staat kan het wel eens iets te warm worden op deze hellingen, uitwijken kan men dan naar het woud (Foret de Nismes-Bois de Treignes) ten zuiden van Olloy dat voor de nodige schaduw en verfrissing zorgt. Dit wordt op prijs gesteld door tal van vlindersoorten zoals de Kleine ijsvogelvlinder, Keizersmantel, de Bos- en Woudparelmoervlinder, de Grote en de Kleine weerschijnvlinder. De gemakkelijkste manier om kennis te maken met het woud en zijn dagvlinderfauna bestaat erin het fietspad te volgen dat vertrekt vanuit het centrum van Olloy richting Oignies. Langs dit fietspad kan men al de bovengenoemde soorten ontmoeten en met een beetje geluk loop je vooral op de open plekken, ook nog de Grote ijsvogelvlinder tegen het lijf. Na een tweetal kilometers kom je aan de rechterkant een steen groeve tegen, die zeker de moeite loont om een halte in te lassen. De groeve is reeds meerdere jaren niet meer in gebruik en is intussen een ideale rustplaats geworden voor tal van vogels, zoogdieren, reptielen (waaronder ringslangen), amfibieen (waaronder
Vuursalamander) en ook vlinders. Uitkijken is het hier naar de Grote vos en de Rouwmantel.


Natuurgebied Les Abannets


Natuurgebied Le Fondry des Chiens


Natuurgebied La Roche Trouťe


Natuurgebied Roche Š Lomme


Index. Index.

Uitzicht  vanaf boven bij het kruis.