© LR DigiPhoto 2014

Duiventoren, Dongen / Oosterhout


Ten zuiden van het Wilhelminakanaal, op de grens van Dongen en Oosterhout ligt het natuurgebied, dat de naam van

"De Duiventoren" draagt. Het is een prachtig boscomplex.Vlak in de buurt ligt ook nog de zandverstuiving "De woeste Zee", die zeker niet het minst belangrijke deel van dit rustige recreatie-oord vormt, dat aansluiting geeft op de bossen van Dorst met bad Surae.

Er zijn er wel, die de cultivering van de "Duiventoren" betreuren, maar de automobilist zal de vanaf de straatweg naar Rijen erheen leidende asfaltweg waarderen, evenals de uitgezette, kronkelende paadjes met aangifte van de tijdsduur van een wandeling.

In de zomer zingen beuk, den, eik en berk hier hun uitbundigheid uit, maar ook in de winter is het er stemmingsvol. "De woeste Zee" is een prachtige zandverstuiving, vertoont dus een heel ander karakter als dat wat als "Duiventoren" wordt aangeduid. Ze onderscheidt zich ook van de Udenhoutse, Loonse of Drunense duinen doordat de blik niet over eindeloos golvende duinruggen gaat. De zandzee ligt namelijk geheel ingesloten in dennenbos, waardoor zij een gezellige intimiteit bezit. Men kan zich daarin verloren wanen terwijl de wereld toch erg dichtbij is. Maar het schijnt wel dat die wereld daar geen weet van heeft. Des zomers bakt hier soms de zon en gloeit het fijne stuifzand onder de blote voeten. Nu echter hebben de winterregens de bovenste zandlaag klef gemaakt, wat het rondzwerven vergemakkelijkt. Als de "Duiventoren" er thans kaal en uitgekleed te kijken staat - "De woeste Zee" kent nauwelijks de seizoenen.

Die verraden zich eigenlijk alleen maar bij de toegang, waar een paar blanke berken, als kokette juffertjes, uitdagend afsteken tegen het donkere groen van de dennen. Door die dennenbossen leiden nog allerlei kronkelpaadjes over met taai gras en dennenaalden bedekte "bergen". Heuvel op, heuvel af gaat dat, maar ge komt altijd wel ergens uit om u te oriŽnteren.

Index. Index.