© LR DigiPhoto 2014

Natuurreservaat Dortebachtal, Klotten (Duitsland)

Het Dortebachtal is een van de zijdalen van de Moezel. Het is een diep ingesneden V-vormig dal dat van de hoogvlakte van de Zuid-Eifel op 320 meter hoogte naar beneden stort tot het niveau van de Moezel op 80 meter. Het toegankelijke deel is eigenlijk slechts 800 meter lang en eindigt bij een kleine, maar fraaie waterval.

Het gebied kent grote tegenstellingen, kurkdroge en hete hellingen, maar ook vochtige en koele bossen op de dalbodem. Daardoor is het rijk aan een groot scala aan planten en dieren.

Op de hellingen straalt de zon vaak urenlang loodrecht naar onder en laat de temperaturen tot grote hoogte oplopen. De plantenwereld is hierop ingesteld en kent vele warmteminnende soorten. Veel planten hebben zich door speciale voorzieningen aangepast aan het hete klimaat. Zo groeien er enkele soorten vetkruid, zoals Sierlijk vetkruid (Sedum forsterianum), Wit vetkruid (Sedum album) en Huislook (Sempervivum tectorum var. rhenanum). Ook de Spaanse zuring (Rumex scutatus) groeit op de hete rotsen. Andere planten proberen de warmte te ontvluchten door vroeg in het jaar te bloeien. De zeldzame geelster (Gagea bohemica ssp. saxatilis) bloeit soms al in februari !
In het vroege voorjaar zien de rotsen geel van het Brilkruid (
Biscutella laevigata)
In de bossen bloeien in het voorjaar honderden Bosanemonen (
Anemone nemorosa) en Gele anemonen (Anemone ranunculoides). Tussen de mossen groeit Paarbladig goudveil (Chrysosplenium oppositifolium). Op de bosbodem groeit Rood peperboompje (Daphne mezereum), Bolletjeskers (Cardamine bulbifera) en Vingerhelmbloem (Corydalis solida). Later in het jaar vinden we hier Glanzige ooievaarsbek (Geranium lucidum) en Bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum).


In het gebied komen vele bijzondere diersoorten voor. Uit de groep van de reptielen zijn dit onder meer de Muurhagedis (Podarcis muralis), Smaragdhagedis (Lacerta viridis) en Gladde slang (Coronilla austriaca). Als bijzondere broedvogel is hier de Grijze gors (Emberiza cia) te vinden. Uit de vlinderwereld moet onder meer de Kleine ijsvogelvlinder (Limentis camilla), de Koningspage (Iphiclides podalirius) en de Apollovlinder (Parnassius apollo) genoemd worden.


Het Dortebachtal is eigenlijk het hele jaar door mooi. In het vroege voorjaar staat op de rotsen de zeldzame Geelster in bloei. Eind maart kleuren de voorjaarsbloeiers de dalbodem en in de hete zomer is het een paradijs voor vlinderliefhebbers. In de nazomer bloeit dan weer de Herfstaster.


Index.