© LR DigiPhoto 2014

Het natuurreservaat Schlangenberg, is gelegen in het westen van Duitsland dicht bij de Nederlandse en Belgische grens. Het natuurgebied ligt in de buurt van het plaatsje Breinigerberg, 15 km van Aken en 7 km van de stad Stolberg (Rijnland).  De Schlangenberg zelf is een heuvel met een piek van 276 m boven zeeniveau. Het 108 hectare grote gebied is beroemd om zijn Calamine (Zink) flora.


De bodem van de natuurlijke reserve bevat grote hoeveelheden Calamine, giftig voor de meeste planten. Alleen gespecialiseerde planten kunnen hier groeien onder deze omstandigheden. Daarom is de flora uniek.


De meest typische planten zijn het Zinkviooltje (Viola calaminaria) en Zinkboerenkers (Thlaspi calaminare). Veel toeristen bezoeken jaarlijks het natuurgebied voor deze bloemen. Naast deze bijzondere planten zijn ook nog andere te vinden:  Engels gras (Armeria maritima ssp. Elongata) , Zinkzwenkgras/genaald schapegras (Festuca aquisgranensis) , Zinkblaassilene (Silene vulgaris ssp. Humilis) of  Zinkveldmuur (Minuartia verna ssp. Humilis). Op sommige delen van het natuurgebied vind je orchideeŽn zoals de Bruinrode wespenorchis (Epipactis atrorubens), Ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia), Grote muggenorchis (Gymnadenia conopsea), Bijenorchis (Ophrys apifera) en vele anderen groeien er jaar na jaar.


Het Schlangenberg-natuurgebied is beroemd om zijn vlinders. Meer de 300 verschillende soorten werden er gevonden. Zo vinden we een groot aantal parelmoervlinders, onder meer de Zilveren maan (Clossiana selene), de Duinparelmoervlinder (Argynis niobe) en de Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia). Daarnaast vinden we er een aantal vertegenwoordigers van de familie van de blauwtjes, zoals het Dwergblauwtje (Cupido minimus), het Heideblauwtje (Plebeius argus), Klaverblauwtje (Polyommatus semiargus), de Rode vuurvlinder (Lycaena hippothoe), Bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus) en het Groentje (Callophrys rubi). Uit de familie van de Zandoogjes vinden we het Tweekleurig hooibeestje (Coenonympha arcania), het Hooibeestje (Coenonympha pamphilus) en het Koevinkje (Aphantopus hyperantus). Verder leven er bijzondere nachtvlinders, zoals de Nachtpauwoog (Saturnia pavonia)

Ook kun je hier de wrattenbijter zien, dit is een vrij forse sprinkhaan die bij ons erg zeldzaam is maar hier zeer algemeen. De gladde slang (Coronella austriaca) die zijn naam aan de Schlangenberg (slangenberg) gaf kan gevonden worden in het natuurgebied.

Op vogelgebied moeten in ieder geval de Grauwe klauwier (Lanius collurio), Boompieper (Anthus pratensis), Boomleeuwerik (Lullula arborea), Putter (Carduelis carduelis) en Goudvink (Pyrrhula pyrrhula) genoemd worden.

Natuurreservaat Schlangenberg, Breinigerberg (Duitsland)

Index.

Bijenorchis

Zinkblaassilene

Grote muggenorchis

Zinkviooltje

Goed begaanbare wandelpaden door een gemengd loof- en dennenbos

Informatiebord over historische bergbouw op de Schlangenberg

Informatiebord over de flora en fauna op de Schlangenberg

Informatiebord over de aardgaskoppelleiding welke hier in het natuurgebied Schlangenberg ligt

Duinparelmoervlinder

Heideblauwtje

Klaverblauwtje

Tweekleurig hooibeestje

Index.