© LR DigiPhoto 2016

Kleine pimpernel, (Sanguisorba minor)                                           

De Moerputten, juli 2006

De Kleine pimpernel (Sanguisorba minor) is een eenjarige plant uit de rozenfamilie. De plant wordt ook wel Sorbenkruid of bloedkruid genoemd. Beiden namen houden relatie met de Latijnse naam. Sanguis betekent bloed, terwijl sorbis (sorba) opnemen of absorberen betekent.
De tot 60 cm hoge plant heeft een bolvormige bloem. De bloemen zijn poligaam en hebben een witte, donkerrode of groenrode kleur. De bloeitijd is van mei tot juli. De bloemen zijn in een bol gegroepeerd. De bladeren zijn ellipsvormig, getand, blauwgroen en zijn in 6 tot 10 bladeren aan elke bladsteel gegroepeerd. De plant is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied, en komt nu in alle gematigde delen van Europa voor, tot zelfs in het hoge noorden, en is in Noord-Amerika ingevoerd.
De plant groeit meestal op redelijk droge en kalkhoudende grond in bermen, graslanden en op hellingen. De plant heeft een diepe penwortel, waardoor hij in tuinen lastig te verplanten is. De plant verwacht een zuurgraad (pH) tussen 6,1 en 7,5.

De Kleine pimpernel staat op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000.

De Kleine pimpernel bevat looistoffen, saponine en een flavon. De plant wordt gebruikt als bloedstelper. In de Middeleeuwen dronken soldaten voor de strijd een aftreksel van deze plant in de hoop dat wonden minder sterk zouden bloeden.
In Angelsaksische landen worden de jonge blaadjes ook gebruikt in salades. Ook werden de blaadjes in wijn gebruikt om de wijn smakelijker te maken. Dit gebruik was bijvoorbeeld aan het hof van koningin Elizabeth van Engeland populair. De smaak lijkt op die van komkommer, volgens sommigen licht bitter, volgens anderen iets nootachtig.

Er geldt een waarschuwing voor het gebruik van deze plant, zowel inwendig als uitwendig, voor mensen met gal- maag- of leverklachten.

Index. Index.