© LR DigiPhoto 2012

Korenbloem (Centaurea cyanus)                                                            Moerputten, juni 2006
 

 

De korenbloem (Centaurea cyanus), ook wel wilde korenbloem genoemd, is een 30-60 cm hoge, eenjarige plant uit de familie der composieten. Binnen het geslacht Centaurea is het een van de drie soorten die in BelgiŽ en Nederland inheems zijn. Hij staat op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000. In Vlaanderen heeft hij de status "achteruitgaand".

De korenbloem dankt zijn naam aan zijn traditionele groeiplaats: op de akkers tussen het graan. Doordat de plant slechts weinig ruimte nodig had, kon hij hier tussen het hoge graan overleven. Door de teelt met zuivere granenmengsels komt de plant in dit milieu vrijwel niet meer voor. In bermen van binnenwegen kunt u hem wel regelmatig aantreffen. Mogelijk neemt de plant daar de laatste jaren iets toe doordat gemeenten onder invloed van bezuinigingen bermen slechts een- ŗ tweemaal per jaar maaien.

De trompetvormige straalbloemen met driehoekige slippen hebben een opvallende diepe kleur blauw, die aanleiding heeft gegeven tot de naam korenbloemenblauw. De voet van de buisbloempjes is paars. Een plant kan wel tot 20 bloemen vormen, die veel nectar produceren. De bloeiperiode is van juni tot augustus.

Dongen (cultivars), juli 2006

 

Moerputten, juni 2008

Index. Index.