© LR DigiPhoto 2016

Klokjesgentiaan, (Gentiana pneumonanthe)                               

Regte heide (Goirle), juli 2006


De klokjesgentiaan (Gentiana pneumonanthe) is een plant die behoort tot de Gentiaanfamilie en op de Nederlandse Rode Lijst van planten staat als algemeen voorkomend maar sterk afgenomen. Ook is de plant in Nederland wettelijk beschermd. De plant komt van nature voor in EuraziŽ.
De plant wordt 15 tot 60 cm hoog. De bladeren zijn niet breder dan 1 cm, lijn- tot lancetvormig en hebben 1 tot 3 nerven.

De rand van het blad is meestal iets omgerold. Het onderste blad is niet tot een lange schacht vergroeid.
De klokjesgentiaan bloeit van juli tot september met alleenstaande of twee bij elkaar zittende, donkerhemelsblauwe, 4 tot 5 cm lange bloemen, die aan de buitenkant vijf groene strepen hebben en aan de binnenkant groen gestippeld zijn. Soms kunnen de bloemen ook wit zijn. De bloemen zitten in de bladoksels en aan het eind van de stengel.
De vrucht is een doosvrucht. De kleine, lichte zaden zijn ongevleugeld.
De plant komt voor in blauwgrasland, tussen kort gras, heide en veenmoerassen op natte, zure grond.
De klokjesgentiaan is een waardplant voor het Gentiaanblauwtje (Maculinea alcon), die de eitjes afzet op de ongeopende bloemen. Ook de rupsen van de motten Nemophora violaria (Lepidoptera, Adelidae) en Stenoptilia pneumonathes (Lepidoptera, Pterophoridae) komen op Klokjesgentiaan voor.

Met eitjes van het gentiaanblauwtje, Regte heide (Goirle), juli 2006


Index. Index.

Regte heide (Goirle), juli 2008