© LR DigiPhoto 2008

Dovenetel, (Lamium)                                                                    Den Brand (Udenhout) april 2007

Dovenetel (Lamium) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae).. Het geslacht bevat zowel eenjarige als meerjarige planten. Er zijn tegenwoordig ook cultivars ontwikkeld, waarin soms de bladkartels bijna weggekruisd zijn.

De naam dovenetel komt van de oude betekenis doof = niet werkend. De bladeren en stengels lijken sterk op die van de brandnetel, maar hebben geen netels met mierenzuur. Dovenetels groeien in dezelfde stikstofrijke, niet te droge habitat als brandnetels, bijvoorbeeld in bermen en bosranden. De gelijkenis tussen de twee is daarom een geval van mimicry. De meeste dieren die kennis gemaakt hebben met de brandnetel, zullen de dovenetel met rust laten.

Toch is de dovenetel vrij gemakkelijk van de brandnetel te onderscheiden:

 

• De bladkartels van de dovenetel zijn duidelijk 'slordiger'

• De bladnerven van de dovenetels zijn meer geprononceerd, ook van de bovenkant gezien.

• In dovenetelblad of stengels zitten altijd wel wat roodbruine elementen: vlekjes of nerven bijvoorbeeld. Bij brandnetels komt dit nooit voor.

• De hoofdstengels van dovenetels zijn vierkant, met duidelijke ribben, terwijl brandnetelstengels maar licht geribd zijn, bijna rond.

• Dovenetels hebben karakteristieke, kleurige lipbloemen. Omdat brandnetels geen lipbloemigen zijn, hebben die een totaal andere bloeiwijze, onopvallend, geelgroen tot bruingroen..

Bonte gele dovenetel: Lamiastrum galeobdolon subsp. argentatum

Index.