wp9363197a.png
wp9363197a.png
wp1866caa4.png

© LR DigiPhoto 2008

Brede wespenorchis, (Epipactis helleborine)                                          Huis ter Heide, juli 2008

 

De brede wespenorchis (Epipactis helleborine) is een wilde plant uit de orchideeënfamilie (Orchidaceae).

Uit de wortelstok ontspringen vaak meerdere stengels met een uiteindelijke hoogte van circa 60 cm. Deze wespenorchis groeit met name in bossen, duinen en kreupelhout op zandgronden. In het begin van het bloeiseizoen is de bloemstengel aan de top omgebogen.

De bloem is geheel groen of groen met rood/lila. De bloem is geurloos en heeft een lip uit twee delen, een bekervormige hypochiel en een gespleten epichiel. Een spoor ontbreekt.

De bloemen vormen een losse aar of een tros met naar één kant hangende bloemen. Deze staat in de zomermaanden van juni tot augustus in bloei. De aar wordt soms door bladluizen aangetast. Er zijn dan talloze mieren hierop aan te treffen.De gehele plant kan vaker spontaan in tuinen verschijnen en na enkele jaren kan door het uitgebreide wortelstelsel (wortelstokken) het aantal orchideeën behoorlijk groter worden. Voorwaarde blijft een onbewerkte en onbemeste (zeker géén kunstmest) bodem. De bloem van de gewone brede wespenorchis is aangewezen op bestuiving door insecten.

De bladeren zijn breed (vandaar de Nederlandse naam) eivormig en verspreid. De middelste bladeren zijn het langst.

De stengel glanst onderaan vaak met een roodpaarse gloed. De brede wespenorchis vormt een doosvrucht.

wp77a57c74_0f.jpg
wpfb946030_0f.jpg
wp178f4d11.png
wp178f4d11.png